Varčne hiše stanejo približno enako, vendar zahtevajo več znanja in pazljivosti pri projektiranju in izvedbi. Ker pa so energijsko bolj učinkovite, dosegamo nižje stroške ogrevanja in hlajenja. Upoštevajoč tako stroške gradnje, bivanja in vzdrževanja se splačajo.

Varčna hiša

Energijsko varčna hiša je tista, ki  zagotavlja kar se da udobno bivanje (primerna toplota in raven vlage, kakovost zraka, svetlost) pri čim nižjih stroških gradnje, obratovanja in vzdrževanja. Če npr. povprečna hiša, zgrajena okoli leta 1990, za ogrevanje porabi letno 10 do 25 l olja na kvadratni meter, ga skoraj ničenergijske hiše porabijo, preračunano, manj kot 2,5 l, pasivne hiše pa celo manj kot 1,5 l. Energijo za ogrevanje in hlajenje ter za delovanje sistemov (sanitarna topla voda, prezračevanje, razsvetljava…) varčne hiše v čim večji meri zagotavljajo iz obnovljivih virov energije, kot so: toplotne črpalke iz toplote okolice, preko sprejemnikov sončne energije (SSE) ali fotovoltaike (PV) iz sončnega sevanja, iz lesne biomase, energije vetra ipd.

Glavni dejavniki, ki hišo naredijo varčno

Odločitev za energijsko varčno hišoVarčna hiša nastane s premišljeno gradnjo in skrbno izbranimi materiali. Med glavnimi značilnostmi je učinkovit toplotni ovoj, zaradi katerega stavba potrebuje manj energije za ogrevanje in hlajenje. Toplotna prehodnost neprozornih delov ovoja je v praksi čedalje nižja, s tem pa so nižje tudi transmisijske izgube. Pri tem je nujno odpravljanje toplotnih mostov. V starih hišah je na stropu in vogalih pogosto nastajala plesen, v JUBHome hiši se to enostavno ne bo zgodilo. Ker so toplotni mostovi zanemarljivi, primerna zračna vlaga v prostoru onemogoča razrast plesni.

Stroškovno najbolj primerna je uporaba toplotnih črpalk v režimu nizkotemperaturnega ogrevanja. Običajni generatorji toplote so premočni, zato lahko pozabite na radiatorje. Namesto njih so delo prevzeli oddajniki s ploskovnim načinom ogrevanja (na primer talno gretje), pri izjemno energijsko učinkovitih stavbah pa pride v poštev tudi toplozračno ogrevanje.

Varčno ogrevanje hiše z nizkimi stroški

Eden glavnih dejavnikov, da se investitorji odločijo za takšne objekte so nizki stroški. To velja tako za gradnjo kot za vzdrževanje, pri čemer je poudarek na varčnem ogrevanju hiše. Obnovljivi viri energije, na primer energija vetra, lesena biomasa, sončno sevanje in podobno, poskrbijo, da so vaše mesečne položnice minimalne. Prijetno okolje se doseže z zelo malo energije, zato fosilna goriva nikakor niso potrebna. JUBHome hiše ustrezajo vsem zahtevam varčnih hiš in se jih lahko postavi v najrazličnejših podnebjih in okoljih. Primerne so tudi za potresna območja in trajno zagotavljajo nizke stroške bivanja. So odlična naložba, kar je spoznalo že ogromno Slovencev, zato pa gradnja energijsko varčnih hiš tudi tako narašča. Pri projektiranju se prilagodimo vašim željam in zahtevam okolja, da postavimo zares funkcionalen in prijeten dom.

Izredno prijetna bivanjska atmosfera

Varčne hiše poskrbijo zagotavljajo visoko raven udobja. Imajo dobro kakovost zraka, ponujajo dovolj (naravne) svetlobe, ohranjajo primerno raven vlage in prijetno temperaturo skozi vse leto. V njih se boste počutili zelo prijetno in moderno. Tehnološko izpopolnjen način gradnje in sodobni materiali z odličnimi specifikami poskrbijo, da ste lahko vseljeni v rekordnem času. Z varčno hišo na ključ dela zaupate enemu izvajalcu, ki poskrbi, da ne prihaja do zamud in nepotrebnih dodatnih stroškov. Po postavitvi temeljne plošče je hiša do 4. gradbene faze pripravljena približno v dveh mesecih, do vselitve pa vas loči samo šest mesecev.

V vseh pogledih je torej varčna hiša pametna odločitev in tudi odlična naložba za prihodnost. Seveda pri projektiranju upoštevamo vaše osebne želje in potrebe, da dobite svojo sanjsko hišo.