Nizkoenergijska hiša je trend gradnje, ki se je razmahnil v zadnjih nekaj letih ter postaja iz leta v leto bolj aktualen. Zakaj?

Energija namenjena ogrevanju in ohlajanju domovanj postaja vse dražja in vsakdo se trudi prihraniti pri mesečnih stroških. Prav tako je vse bolj v ospredju ohranjanje okolja, ki se ga, predvsem mlajše generacije vse bolj zavedajo. Če je nizkoenergijska hiša grajena pravilno, vse to omogoča. Izraz torej označuje objekte, ki izpolnjujejo določene standarde, predvsem glede porabe energije za letno ogrevanje, tudi ohlajanje in osvetljevanje.

Za ogrevanje mora ničenergijska hiša uporabljati obnovljive vire energije kot so voda, sonce, veter in zemlja. Poleg nizkih stroškov, je cilj takšne gradnje zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov v okolje. Pri sami gradnji nizkoenergijske zidane hiše je potrebno upoštevati obliko, orientacijo konstrukcijski sistem, ovoj (gradnja brez toplotnih mostov, toplotna izolacija, senčenje, zasteklitev, zrakotesnost) ter uporabljati predpisane gradbene materiale.

V zgradbo je treba vključiti aktivne sisteme za prezračevanje, ogrevanje vode, osvetljevanje, proizvodnjo električne energije za delovanje naprav.

Ničenergijska hiša je dom prihodnosti

Vsaka država ima formalno ali neformalno definicijo nizkoenergijske hiše. Na splošno rečeno gre za stavbo, ki na leto za ogrevanje kvadratnega metra površine porabi ekvivalent od 2 do  5 ali 6 litrov kurilnega olja. Pri nas se glede na porabo energije, ničenergijske hiše delijo na pet razredov (v najvišja dva sodijo pasivne hiše).

Zanimanje za varčne gradnje vse bolj narašča. Če tudi vi razmišljate o gradnji, bomo v podjetju JubHome veseli vaših vprašanj in bomo nanje tudi izčrpno odgovorili.